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COVID-19: Vitamin-D-Spiegel während der Pandemie gesunken

Ein Forschungsteam um die LMU-Epidemiologin Professorin Eva Grill zeigt nun erstmals auf Bevölkerungsebene, dass auch die Vitamin-D-Spiegel während der Pandemie signifikant niedriger waren als zuvor.

05.12.2025

„Unsere Arbeit zeigt, dass Routinedaten aus der medizinischen Versorgung ein Frühwarnsystem für Public Health sein können“, betont Eva Grill. „Sie erlauben es, Trends wie den Rückgang bestimmter Nährstoffe oder die Zunahme von Risikofaktoren schnell zu erkennen“.

Zur Studie: 
Lea Skapetze, Daniela Koller, Andreas Zwergal, Stefan Feuerriegel, Anna Rubinski & Eva Grill: Monitoring changes in vitamin D levels during the COVID-19 pandemic with routinely-collected laboratory data. Nature Communications (2025).

 

vitamin-d-covid-19

This study used routinely-collected laboratory data from a large real-world data platform to compare vitamin D levels before versus during the COVID-19 pandemic. Data were extracted from laboratory information systems (LIS) to provide standardized, high-quality vitamin D measurements. We applied three different analytical approaches—namely, descriptive analysis, propensity score matching, and machine learning—to quantify confounder-adjusted changes. Results consistently indicate a significant reduction in mean vitamin D levels during the pandemic, highlighting the value of LIS-derived real-world data for public health monitoring. Created in BioRender. Skapetze, L. (2025) https://BioRender.com/ljfkj2l.